سونوگرافی واژینال 
سونوگرافی واژینال 
ژانویه 29, 2022
تعیین جنسیت
تعیین جنسیت
ژانویه 30, 2022

کیست تخمدان

کیست تخمدان

بررسی کیست تخمدان

کیست تخمدان یکی از بیماری های رایج در بانوان می باشد. ممکن است شما نیز دارای این بیماری باشید و نسبت به آن مطلع نباشید.

در این مطلب قصد بررسی کیست تخمدان، علائم و درمان آن را داریم. در صورتی که قصد کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه را دارید به ادامه ی مطلب توجه کنید.

کیست تخمدان

در بدن هر خانمی دو عدد تخمدان تخم مرغی در دو طرف رحم قرا ر دارند.تخمدان ها از طریق لوله فالوپ با رحم در ارتباط هستند.

به طور طبیعی در هر فرد سالم هر ماه یک عدد تخمک داخل فولیکول، بالغ و رها می شود و ازطریق لوله فالوپ به داخل رحم پرتاب می شود.

گاهی روی تخمدان کیسه هایی رشد می کند که درون آن ها از مایع پر شده است.

ابعاد این کیسه ها متفاوت است کوچک ترین آن اندازه نخود و بزرگ ترین آن به اندازه پرتغال می باشد. به این کیسه ها کیست تخمدان گفته می شود.

کیست تخمدان

علت رشد فولیکول

به سلول هایی که تخمک در آن‌ نگهداری و بالغ می شود فولیکول می گویند. گاهی فولیکول های تخمدان پاره نمی شوند و تخمک رها نمی کنند بلکه مایع درون فولیکول  بیشتر می شود.

در این صورت کیست تخمدان به وجود می آید. گاهی هم فولیکول، تخمک آزاد می کند اما پس از آزاد کردن تخمک نابود نمی شود بلکه دوباره بسته می شود و با خون و مایعات دیگر پر می شود.

همچنین بخوانید: دکتر زنان و زایمان در تهران

علائم کیست تخمدان

اغلب کیست ها بدون علائم رشد می کنند و بدون این که حتی متوجه آن بشوید نیز از بین می روند.

اما برخی از آن ها علائمی چون نفخ شکم، قاعدگی نامنظم، درد استخوان لگن، درد هنگام رابطه جنسی، حالت تهوع، حرکات روده باریک دردناک، درد شکم و کمر، درد در دوران قائدگی و … در پی دارند.

تب، ضعف، سرگیجه، تنفس سریع درد شدید لگن نشانه های کیست بد خیم می باشد. علائم کیست تخمدان زمانی بروز پیدا می کند که کیست بزرگ باشد.

در صورتی که هر یک از این علائم را دارید لازم است هرچه سریع تر به دکتر زنان و زایمان مراجعه کرده و مشکلات خود را با او مطرح کنید.

زیرا بی توجهی به کیست های تخمدان ممکن موجب تبدیل آن ها به کیست های بدخیم شود.

سن بروز کیست

اغلب افراد تصور می کنند که بروز کیست تنها در سنین بالا و بعد ازازدواج روی می دهد. در این صورت باید بدانید که این باور اساسااشتباه است.

هر خانم و یا دختری که چرخه ی قاعدگی در او فعال باشدمی تواند دچار کیست تخمدان شود.

امروزه نیز به دلایل تغیییرسبک زندگی و تغذیه ی نامناسب ابتلا به این نوع کیست در بین افرادرایج است.

معمولا تمام بانوان در طول عمر خود حداقل یک بار دچار کیست تخمدان می شوند.

جالب است بدانید که راهکاری برای پیش گیری از این بیماری وجود ندارد اما می توان با تشخیص سریع و مراجعه به متخصص در اسرع وقت  از پیشرفت وعوارض وخیم آن جلوگیری نمایید.

انواع کیست تخمدان

کیست های تخمدان سه دسته هستند که شامل کیست های فانکشنال، کیست های پاتولوژیک و کیست های بارداری می باشد.

کیست فانکشنال:

این دسته خود دو نوع مختلف کیست را شامل می شود: کیست فولیکولی و کیست لوتئال. در صورتی که  تخمک از فولیکول رها نشود یا اگر هم رها شد فولیکول دوباره بسته شود و با مایع پر شود،

کیست فولیکولی تشکیل می شود. کیست های فولیکولی شایع ترین نوع کیست می باشد.

پس از آزادسازی تخمک ،فولیکول به بافتی به نام کورپوس لوتئوم تبدیل می شود. اگر این بافت از خون پر شود، کیست لوتئال تشکیل می شود که پس از مدتی از بین می رود‌.

کیست پاتولوژیک:

کیست پاتولوژیک به دو دسته آدنوما و درموئید تقسیم می شود. و کیست آدنوما از سلول های بیرونی تخمدان به وجود می آید و در دیواره بیرونی تخمدان رشد می کند.

این نوع کیست از سلول های سازنده تخمک تشکیل می شود و اغلب در خانم های زیر سی سال بروز پیدا می کند.

درمان کیست تخمدان

برخی کیست ها خوش خیم می باشند و پس از مدتی خود به خود از بین می روند. اما برخی از کیست ها از بین نمی روند یا اگر از بین روند پس از مدتی دوباره ظاهر می شوند. این نوع کیست ها به درمان نیاز دارند.

قرص ضد بارداری: یکی از این درمان ها استفاده از قرص ضد بارداری می باشد. این قرض برای تنظیم هورمون و کاهش احتمال رشد مجدد کیست تجویز می شود.

لاپاراسکوپی: لاپاراسکوپی یکی دیگر از روش های درمان است. این روش در صورت خوش خیم بودن کیست قابل اجرا می باشد.

در این روش چهار برش کوچک زیر ناف ایجاد می کنند و با استفاده از تجهیزات پزشکی کیست را از بین می برند.

لاپاراتومی: درصورتی که کیست بزرگ باشد، روی شکم یک برش به صورت طولی یا عرضی ایجاد می کنند و کیست را خارج می کنند.

از کیست نمونه برداری می شود. در صورتی که کیست سرطان زا باشد، ممکن است رحم و تخمدان برداشته شود. به این روش لاپاراتومی می گویند.

کیست تخمدان

جمع بندی

گاهی روی تخمدان کیسه هایی رشد می کند که درون آن ها از مایع پر شده است. ابعاد این کیسه ها متفاوت است کوچک ترین آن اندازه نخود و بزرگ ترین آن به اندازه پرتغال می باشد.

به این کیسه ها کیست تخمدان گفته می شود. اغلب کیست ها بدون علائم رشد می کنند و بدون این که حتی متوجه آن بشوید نیز از بین می روند.

اما برخی از آن ها علائمی چون نفخ شکم، قاعدگی نامنظم، درد استخوان لگن، درد هنگام رابطه جنسی، حالت تهوع، حرکات روده باریک دردناک، درد شکم و کمر، درد در دوران قائدگی و … در پی دارند.

در صورتی که هر یک از این علائم را دارید لازم است هرچه سریع تر به پزشک متخصص زنان مراجعه کرده و مشکل خود را با او مطرح کنید.

زیرا بی توجهی به کیست های تخمدان ممکن موجب تبدیل آن ها به کیست های بدخیم شود. درمان کیست ها نیز بسته به نوع آن ها ممکن است متفاوت باشد.

برای اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید به سایت دکتر آزیتا ناصری مراجعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *