درمان نازایی به روش IUI؛ سریع و موثر
درمان نازایی به روش IUI؛ سریع و موثر
آگوست 26, 2023
درمان فیبروم رحم
درمان فیبروم رحم؛ شایع‌ترین تومور غیرسرطانی
سپتامبر 3, 2023

تست پاپ اسمیر؛ تشخیص دهنده سرطان رحم

تست پاپ اسمیر

تست پاپ اسمیر؛ تشخیص دهنده سرطان رحم

تست پاپ اسمیر نوعی آزمایش تخصصی به شمار می‌رود، که در بانوان به منظور تشخیص سرطان دهانه رحم انجام می‌شود. در این روش سلول‌ها از دهانه رحم جمع خواهند شد. دقیقا جایی که دهانه رحم در قسمت پایین رحم و در بالای واژن قرار دارد. این تست ممکن است همراه با معاینه لگن برای فرد بیمار تجویز شود. در نظر داشته باشید، که انجام آن در خانم‌های بالای ۳۰ سال همراه با آزمایش ویروس hpv صورت می‌گیرد؛ که نوعی ویروس عفونی شایع به دلیل انجام مراقبت‌های جنسی است و باعث ایجاد زگیل تناسلی نیز خواهد شد.

در نهایت هم، این شرایط منجر به ایجاد سرطان دهانه رحم می‌شود، که اولین علت مرگ زنان تا پنجاه سال پیش بوده است. خانم‌های بالای ۳۰ سال می‌توانند این آزمایش را هر 3 سال یک بار انجام دهند. اما به آنها توصیه می‌شود هر 1 سال یک بار، از سن ۲۱ سالگی به بعد، تست پاپ اسمیر انجام دهند. به دلیل اینکه اکثر بانوان در معرض خطر ابتلا به سرطان یا عفونت هستند. البته باید بیان کنیم، سن شروع آزمایش پاپ اسمیر در کشورهای مختلف متفاوت است.

در تست پاپ اسمیر نمونه‌ای از سلول‌های دهانه رحم گرفته شده و به آزمایشگاه برای بررسی بیشتر فرستاده می‌شود. در زمان گرفتن نمونه ممکن است کمی دهانه رحم خراشیده شده و در آن خون مشاهده گردد که ایرادی ندارد. در صورتی که دچار هر یک از علائمی مانند خونریزی در فاصله بین قاعدگی،  خونریزی بعد از تماس جنسی،  درد در هنگام ادرار کردن و درد در ناحیه لگن که وابسته به سیکل قاعدگی نیست شدید، حتما باید به پزشک مراجعه نمایید.

نحوه انجام آزمایش پاپ اسمیر

اصولا انجام تست پاپ اسمیر در مطب پزشک خواهد بود و چند دقیقه بیشتر زمان نمی‌برد. در این روش بیمار به پشت روی تخت دراز می‌کشد و زانوهای خود را خم می‌کند. پاشنه‌های پا باید در قسمتی با نام رکاب قرار گیرد. سپس پزشک از ابزاری به نام اسپکولوم استفاده می‌کند و آن را به آرامی داخل واژن قرار می‌دهد. این ابزار دیواره‌های واژن را از هم جدا نگه می‌دارند تا پزشک متخصص به آسانی بتواند دهانه رحم را معاینه کند.

قرار دادن ابزار اسپکولوم در واژن ممکن است باعث بروز احساس فشار در ناحیه لگن  بیمار شود. با کشیدن نفس‌های عمیق و شل نگه داشتن عضلات در مدت زمان انجام تست، باعث سهولت کار خواهید شد. سپس با استفاده از یک برس نرم و دستگاه صاف کننده با عنوان اسپاتول، از سلول‌های دهانه نمونه‌برداری خواهد شد.

این نمونه‌ها به آزمایشگاه ارسال می‌شوند و آنها را زیر میکروسکوپ قرار می‌دهند تا سلول‌های سرطانی و پیش سرطانی شناسایی شوند. اگر در این آزمایش سلول‌های طبیعی در دهانه رحم مشاهده شود آنگاه نتیجه تست منفی است. در غیر این صورت نتیجه تست مثبت خواهد بود. لازم به ذکر است مثبت بودن آن به این معنی نیست که فرد مبتلا به سرطان دهانه رحم شده است و نتیجه آزمایش به این بستگی دارد که چه نوع سلولی در انتها کشف شده باشد.

تست پاپ اسمیر

انجام تست پاپ اسمیر برای چه کسانی لازم است؟

انجام پاپ اسمیر در بعضی از افراد که دارای شرایط خاص (احتمال بروز سرطان) هستند، به خصوص سرطان دهانه رحم در آنها بیشتر است، الزامی بوده و باید مرتبا انجام شود.

  • افرادی که در خانواده و مخصوصا اقوام درجه یک آنها، ابتلا به سرطان سرویکس مشاهده شده است.
  • در افرادی که در سنین پایین ازدواج کرده‌اند، احتمال بروز سرطان خیلی بیشتر از بقیه است.
  • خانم‌هایی که به اعتیاد مبتلا هستند و یا سیگار می‌کشند، بیشتر از بقیه افراد در معرض ابتلا به سرطان هستند و باید این تست را به صورت مرتب انجام دهند.
  • زنانی که تجربه زایمان نداشته و یا به ایدز مبتلا هستند
  • زنانی که شریک‌های جنسی مختلف و ازدواج‌های زیادی داشته‌اند
  • افرادی که به صورت ارثی در خانواده دارای سابقه ابتلا به سرطان دهانه رحم هستند

همگی این افراد، باید  به صورت مرتب تست پاپ اسمیر انجام دهند تا از عواقب آن جلوگیری نمایند. آنها می‌توانند به مطب پزشک متخصص مراجعه نموده و توسط ایشان معاینه شوند. دکتر آزیتا ناصری متخصص زنان، زایمان و نازایی، با نهایت دقت شرایط بیمار را بررسی نموده و در صورت لزوم انجام آزمایش پاپ اسمیر را به او توصیه خواهد کرد. می‌توان زیر نظر ایشان، سلامت خود را از هر نظر تضمین نمود.

بررسی نتایج مثبت و منفی در پاپ اسمیر

در صورتی که نتیجه تست  پاپ اسمیر مثبت شود بیانگر آن است که نوعی مشکل در دهانه رحم وجود دارد که الزاما به معنی ابتلا به سرطان رحم نیست بلکه علت آن وجود برخی سلول‌های غیرطبیعی در دهانه رحم است که برخی از آنها سلول‌های پیش سرطانی هستند و به بررسی دقیق‌تری نیاز دارند. نتیجه مثبت در پاپ اسمیر از وجود دو نوع سلول در دهانه رحم خبر می‌دهد که شامل سلول‌های سنگفرشی و سلول‌های غده‌ای هستند.

سلول‌های سنگفرشی در لایه بیرونی دهانه رحم قرار دارند و سلول‌های غده‌ای در بافت داخلی رحم قرار گرفتند؛ که در نتیجه با وجود مغایرت‌هایی در نتیجه تست، پزشک تصمیمات متفاوتی می گیرد. از جمله تکرار تست و استفاده از روش کولپوسکوپی که در آن سلول‌های دهانه رحم را به طور دقیق‌تر و واضح‌تر بررسی می‌کنند و ممکن است در برخی نمونه‌برداری‌ها از بیوپسی نیز استفاده کنند.

در صورتی که نتیجه تست منفی شود و هیچ حالت غیر طبیعی و ناهنجاری در دهانه رحم دیده نشود؛  تا 1 سال آینده نیازی به انجام تست مجدد نخواهد بود. البته گاهی اوقات ممکن است در مواردی  نتیجه تست منفی کاذب اعلام شود. مواردی همچون کافی نبودن سلول‌ها، وجود سلول‌های ملتهب یا خونی و وجود تعداد کمی از سلول‌های غیر طبیعی در دهانه رحم.

جمع بندی

تست پاپ اسمیر برای بررسی سلول‌های دهانه رحم انجام می‌شود که بانوان در سنین ۲۱ تا ۶۹ سالگی برای انجام این تست اقدام می‌کنند. اما تعداد دفعات و مدت زمان انجام توسط پزشک  متخصص زنان مشخص می‌شود. لذا انجام این تست، باعث عدم ابتلا به سرطان دهانه رحم نمی‌شود؛ بلکه باعث جلوگیری و یا درمان آن در مراحل اولیه تشخیص خواهد شد.

چنانچه این بیماری به موقع تشخیص داده شود از طریق عمل جراحی و برداشتن بخشی از رحم یا در برخی موارد با برداشتن کل رحم، می‌توان اقدام به درمان بیماری نمود؛ که در این روش علاوه بر عمل جراحی، شیمی درمانی و رادیوتراپی نیز انجام می‌شود. شایان ذکر است که غیر طبیعی بودن سلول‌ها و نتیجه مثبت تست حتما به معنی ابتلا به سرطان دهانه رحم نیست و نیاز به بررسی‌های بیشتر دارد.

برای این که بتوانید اطلاعات بیشتر و دقیق‌تری نسبت به ابتلا به بیماری‌های زنان به دست آورید، باید به پزشک متخصص مراجعه کنید. دکتر آزیتا ناصری در این زمینه بهترین خدمات را به شما ارائه خواهد نمود. می‌توانید با مراجعه به ایشان، نه تنها از خطر ابتلا به سرطان رحم پیش از بروز آن جلوگیری کنید، بلکه از بروز دیگر بیماری‌ها هم پیشگیری نمایید. می‌توانید زیر نظر دکتر ناصری اقدام به درمان فیبروم رحم، درمان نازایی با روش IUI، انجام تست HPV و … نیز، نمایید.

سوالات متداول

  1. آیا در دختران باکره انجام تست پاپ اسمیر امکان‌پذیر است؟

خیر ابزار مورد استفاده در این تست می‌تواند به پرده بکارت آسیب برساند. بنابراین برای دختران باکره توصیه نمی‌شود؛ در این موارد تنها کاری که می‌شود انجام داد، نمونه‌برداری از واژن است.

  1. آیا برای کاهش درد در پاپ اسمیر می‌توان از بی‌حسی استفاده کرد؟

در صورت تحمل نکردن درد در نمونه‌برداری می‌توان از مسکن‌ها استفاده کرد. اما استفاده از بی‌حس کننده یا روان کننده در نتیجه آزمایش موثر خواهد بود. از دیگر راه‌های کاهش درد باید به استفاده از اسپکولوم در اندازه‌های کوچکتر اشاره کنیم.

  1. آزمایش پاپ اسمیر در مردان چگونه انجام می‌شود؟

در این روش برای تشخیص سرطان مقعد از تست پاپ اسمیر مقعد استفاده می‌شود. این آزمایش برای  هر دو گروه خانم‌ها و آقایان  قابل انجام است. به این صورت که از ناحیه مقعد سلول‌هایی را جدا کرده و نمونه‌برداری انجام می‌شود. سپس نمونه‌ها به آزمایشگاه فرستاده شده و مورد بررسی قرار می‌گیرند.

4.گرفتن جواب آزمایش پاپ اسمیر چه مدت زمان می‌برد؟

به آزمایشگاه بستگی دارد. البته بعضی از آزمایشگاه‌ها نتیجه را سه روزه آماده می‌کنند اما پاسخ‌دهی در بعضی آزمایشگاه‌های دیگر بیش از یک هفته طول می‌کشد.

  1. آیا انجام تست پاپ اسمیر به تشخیص بیماری ایدز کمک می‌کند؟

خیر. برای تشخیص بیماری ایدز این تست هیچ کاربردی نداشته و برای تشخیص آن باید آزمایش خون انجام شود. پاپ اسمیر بیشتر برای تشخیص سرطان دهانه رحم انجام می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *